Vad prioriterar vi egentligen när plånboken ekar tom?

Små njutningar i vardagen – är kaffe på stan verkligen så farligt?

Alltså visst, man vet att det där kaffet för 45 spänn inte direkt är livsnödvändigt. Men samtidigt – ska man inte få unna sig något litet i vardagen? För vissa är det dagens höjdpunkt att ta en latte to-go och känna sig lite lyxig mellan föreläsningar eller på väg till jobbet. Det handlar inte alltid om att vara slösaktig, utan om små sätt att skapa guldkant i en annars rätt stressig vardag.

Men okej, vi måste ändå vara ärliga med oss själva. Om man tar kaffe på stan varje dag, så rinner det snabbt iväg pengar. 45 kronor gånger 5 dagar i veckan – det är över 900 spänn i månaden. För det priset hade man kunnat köpa en kaffebryggare och en hel burk riktigt gott kaffe hemma. Så även om varje kopp känns som en obetydlig utgift, så blir det en vanesak som faktiskt påverkar budgeten rejält.

Så vad är svaret? Det handlar kanske inte om att sluta helt, utan att bli lite mer medveten. Välj dina njutningar – en cappuccino i veckan som en treat, istället för att det blir rutin. Och framför allt: sluta skamma dig själv. Det är okej att unna sig, men det är också okej att ta med termos och känna sig ekonomiskt smart.

Vad prioriterar vi egentligen när plånboken ekar tom
Vad prioriterar vi egentligen när plånboken ekar tom

Billiga nöjen eller dolda utgifter – vart tar pengarna vägen?

Det är märkligt hur man kan tycka att man knappt gör av med något – ändå är kontot nästan tomt i slutet av månaden. Man kanske inte shoppar kläder eller äter ute varje dag, men småköpen smyger sig på. En kebab här, en biobiljett där, lite snacks till filmkvällen. ”Billiga nöjen”, tänker man. Men tillsammans blir de snabbt en hel del pengar.

De här utgifterna kallas ofta för ”dolda kostnader”, för vi märker knappt att de händer. En Swish på 60 kronor, en e-bok för 39 kr, ett mobilspel man spontanköper – och helt plötsligt har man lagt flera hundralappar på saker man knappt minns. Det är inte så att man gör något ”fel”, men man tappar koll. Och det är där problemet ligger.

Att ha kul behöver inte betyda att man ruinerar sig. Det finns massor av nöjen som inte kostar ett öre – spela kort, ha picknick, kolla gratis events i stan. Och det man faktiskt väljer att lägga pengar på? Fundera på om det verkligen ger dig något – skratt, minne, glädje. Det är skillnad på värde och pris. Välj nöjen som gör livet rikare, inte bara kontot fattigare.


Mat, hyra och överlevnad – när det inte finns utrymme för lyx

Vissa månader är det inte ens snack om att köpa ”onödiga” saker – då handlar det bara om att överleva. Hyra, el, SL-kort, mat. Listan är lång och lönen är ofta kort. För många unga och studenter är det här vardag: att vända på varje krona och ändå känna att pengarna knappt räcker. Det är inte lathet, det är ren verklighet.

Man får bli kreativ för att klara sig. Pasta fem dagar i veckan, handla på extrapriser, säga nej till fika med kompisar fast man egentligen vill. Det är inte kul att behöva välja mellan att betala elräkningen eller köpa schampo, men så ser det faktiskt ut för många. Lyx blir något man bara ser på Instagram, inte något man själv kan ta del av.

Men det är också i de här tiderna man lär sig mycket. Hur man planerar, sparar, fixar matlådor. Det kanske inte känns så då, men det är skills man har med sig hela livet. Och även om det suger just nu, så är du inte ensam. Många kämpar på i tysthet. Prata om det. Dela tips. Bygg ett community. För vi måste sluta låtsas att det är normalt att inte ha råd – det är inte ditt fel.


Panikshopping eller tröstshopping – handlar vi för att må bättre?

Det där med att ”unna sig något” efter en dålig dag… det är så mänskligt. En ny tröja, lite smink, kanske något dyrt man egentligen inte hade tänkt köpa. Shopping blir som en snabb tröst – som att trycka på en ”må bättre”-knapp. Men grejen är: den knappen funkar bara i typ en kvart. Sen kommer ångesten smygande.

Panikshopping händer ofta när vi känner att livet är ur balans. Man kanske har haft en jobbig vecka, känner sig ensam, stressad eller otillräcklig – och då är det lätt att man försöker fylla tomrummet med prylar. Det är inte konstigt, men det är heller inte hållbart. För varje gång vi shoppar för att dämpa känslor, så lurar vi oss själva att vi ”löst” något, när vi egentligen bara skjutit det på framtiden.

Lösningen är inte att aldrig handla, utan att fråga sig själv varför man gör det. Är jag ledsen? Behöver jag egentid? Kan jag ringa en vän i stället? När vi blir medvetna om varför vi shoppar, så blir vi också bättre på att stå emot impulsen. Och när vi väl köper något – då ska det vara för att vi verkligen vill ha det, inte för att fylla ett hål inombords.


Budgetkaos eller struktur – hur ser verkligheten ut för oss som kämpar?

Alla snackar om budgetar som om det vore världens enklaste grej. ”Skriv ner dina utgifter”, ”gör en Excel-fil”, ”följ dina mål”. Men för oss som redan jonglerar mellan studier, deltidsjobb och psykisk hälsa – ibland känns det som att budgeten är ytterligare en grej att misslyckas med. Det blir ett kaos snarare än en hjälp.

Men sanningen är: en budget behöver inte vara perfekt. Den behöver bara finnas. Det räcker att du har koll på vad som går in och vad som går ut – och sen försöker hitta mönster. Kanske märker du att du lägger mycket på mat ute? Eller att du alltid får slut på pengar innan lönen? Då är det inte ett tecken på att du är dålig, utan att du har chans att justera.

Vi som kämpar ekonomiskt behöver inte pressa oss att bli ”budgetproffs”, men vi behöver verktyg som funkar för oss. En app, en anteckningsbok, en vän att prata med. Struktur ger trygghet, även om den är enkel. Och att ha en plan, hur liten den än är, gör att man känner sig lite mer i kontroll. Och det – det är värt mer än vilken latte som helst.

Hej och välkomna till min blogg! Jag heter Anna Johansson, och jag är så glad att ni har hittat hit. I denna blogg kommer jag att dela med mig av mina tankar, insikter och erfarenheter inom en rad olika ämnen som jag brinner för. Från vardagliga reflektioner och personliga upplevelser till djupgående analyser och praktiska tips – jag hoppas att ni kommer att hitta något som engagerar och inspirerar er här.

Relaterade inlägg

Måste kvinnor verkligen dejta långa män – eller är det bara en myt

Måste kvinnor verkligen dejta långa män – eller är det bara en myt?

Varför förknippas längd med attraktivitet i dejtingvärlden? Alltså… det är nästan som att längd blivit en slags universell valuta i dejtingvärlden. Många – särskilt på dejtingappar –…

Att hitta kärlek som kvinna som söker kvinna – var börjar man

Att hitta kärlek som kvinna som söker kvinna – var börjar man?

Hur vet jag om hon också är intresserad av kvinnor? Okej, du har träffat någon som får hjärtat att slå lite snabbare. Ni klickar, hon skrattar åt…

Upptäck möjligheterna med Google Veo 3

Upptäck möjligheterna med Google Veo 3

Vad är nytt i den senaste versionen av Google Veo? Den senaste versionen av Google Veo är en riktig gamechanger när det gäller AI-baserad videoproduktion. Det första…

När pappan inte tar sitt ansvar – vad kan jag som mamma göra

När pappan inte tar sitt ansvar – vad kan jag som mamma göra?

Hur påverkar det barnen när en förälder inte engagerar sig? När en förälder drar sig undan, oavsett om det är medvetet eller på grund av livets kaos,…

Skapa en färdig prompt för Google Veo 3 (Svenska)

Skapa en färdig prompt för Google Veo 3 (Svenska)

Här är en färdig, detaljerad prompt för Google Veo 3 som är utformad för att skapa en cinematisk och engagerande video. Prompten är skriven på engelska, eftersom…

IVF efter 35

IVF efter 35 – Vad du behöver veta inför 2025

Hur påverkar åldern chanserna för en lyckad IVF-behandling? Okej, låt oss vara helt ärliga med varandra: åldern spelar faktiskt en ganska stor roll när det gäller IVF….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *